Cara-cara kalau anda sesat diluar negara 09/10/2018


Apabila berjalan ke tempat baru atau asing,mungkin korang akan sesat kerana tidak biasa dengan keadaan sekeliling. Tetapi kalau korang tidak pandai cari jalan keluar kemungkinan besar korang boleh pulang. Jadi admin kongsi tips untuk korang “handle” keadaan semasa sesat. Antara tipsnya ialah:

Jangan panik

Bersabar dan jangan panik adalah perkara pertama yang perlu korang ingat jika korang hilang. Bagaimana untuk mencari penyelesaian .Oleh itu, cuba tenang dan berfikir dengan jelas apa yang perlu dilakukan apabila hilang semasa perjalanan di dalam dan di luar negara. Hanya tip, jika korang jenis orang yang mudah panik, korang tidak sepatutnya melancong solo ya lebih baik bepergian dengan beberapa orang sama ada dengan keluarga atau rakan-rakan.

 

Tanya penduduk setempat

“Malu bertanya sesat jalan”, peribahasa ini benar-benar sangat benar. Tanya orang-orang tempatan yang benar-benar memahami kawasan di mana anda mengembara tidak meminta kepada pelancong lain yang juga mengembara. Adalah lebih baik untuk meminta lebih ramai orang tempatan yang dipercayai seperti meminta polis tempatan.

 

Menggunakan Google Maps

Jika korang telah meminta pertolongan orang tetapi masih tidak menemui jalan keluar, korang boleh guna aplikasi Google Maps. Aplikasi ini cukup tepat untuk memberikan petunjuk jalan atau sebagai peta dalam talian.

 

Catat alamat dan nombor telefon kedutaan Malaysia

Ini sering dilupakan oleh pengembara semasa ke luar negara. Kedutaan atau Kedutaan Besar Republik Malaysia adalah wakil Malaysia di negara asing dimana negara mempunyai hubungan diplomatik dengan Malaysia. Oleh itu, tugas utama Kedutaan ini untuk menyediakan perkhidmatan awam untuk warga negara asing, salah satunya jika kehilangan ini. Tuliskan nombor telefon dan alamat Kedutaan setempat supaya jika ada masalah di luar negara anda boleh meminta bantuan dari Kedutaan setempat

 

Gunakan gerak hati Korang

 

Ini adalah cara terakhir yang korang boleh cuba jika cara di atas tidak berfungsi. Manusia pada dasarnya mempunyai intuisi atau gerak hati. Intuisi sendiri biasanya muncul sebagai rasional yang kuat tanpa berfikir terlebih dahulu, jadi jika anda tersesat mungkin intuisi korang dapat menunjukkan jalan keluar yang benar. Tetapi, ingat namanya juga intuisi jadi kebenaran masih diragukan atau masih meneka. Berdoalah kepada-Nya dan cuba menggunakan intuisi korang ya!

Berikut adalah beberapa petua yang boleh korang gunakan apabila korang tersesat. Admin harap ianya berguna untuk korang.

 

 

 
Powered by : RBA Travel & Services Sdn Bhd Hak Milik RBA Travel & Services Sdn Bhd

loading

Terima kasih kerana memilih RBA TRAVEL AND SERVICES SDN BHD
(1049100-H|KPK LN:7490|LKU:097)

Sila tunggu sementara kami memuatkan